Scris de Cristian Horgoș - Şeful Parcărilor recomandă vizitatorilor să-şi caute parcare înafara zonei parcărilor de domiciliu.
De la reglementarea parcărilor de domiciliu, mai mulţi orădeni ne-au semnalat că preferă să ia un taxi decât maşina personală pentru a-şi vizita seara rude, prieteni sau colegi din zona cartierelor în care sunt doar «parcări de domiciliu».
„Pe locatari i-a cam luat valul când au cerut toate locurile de parcare. Nu s-au gândit că nu prea o să-i mai viziteze nimeni, fiindcă rişti să-ţi ridice maşina de lângă bloc chiar dacă în jurul ei mai sunt parcări goale. Trebuiau să lase măcar câteva locuri pentru vizitatori că doar e spaţiu public şi plătesc şi eu impozit local pentru automobil”, ne-a sesizat, nu demult, un concitadin.
Pentru legalitatea măsurii am abordat-o pe avocata Florina Căpuş.
„E o decizie administrativă dacă să lase 10, 20 sau 30% din parcări libere. Dar nu cred că e în regulă să restricţionezi total accesul la un domeniu public. Iar o problemă legală apare cu locurile de parcare pentru persoane cu handicap, care nu sunt prevăzute în aşa-numitele parcări publice de domiciliu”, ne-a orientat avocata care tocmai a câştigat un proces pe tema parcărilor.
Viceprimarul Ovidiu Mureşan se arată de altă părere: „Locurile pentru handicapaţi se rezervă la instituţiile publice, Primărie, Finanţe, Spitale etc.
Parcările de domiciliu, deşi administrate de Primărie, se încadrează la spaţii private”.
Totodată, Mureşan respinge şi posibilitatea de a se lăsa liber un anumit procent din parcările de domiciliu.
„Contrar percepţiei generale, municipalitatea are doar doi reprezentanţi în comisiile de atribuire a parcărilor de domiciliu iar asociaţiile de proprietari au trei reprezentanţi. Oricum, dacă am lăsa parcări libere pentru vizitatori, ne-am ridica locatarii în cap. Sunt multe zone în care există presiune