Acum este momentul perfect pentru a achizitiona, in mod strategic, pe baza unei evaluari atente a produselor si a structurarii eficiente a tranzactiei, cele mai bune proiecte imobiliare. Acest lucru se datoreaza competitiei reduse intre fondurile de investitii pe piata romaneasca, spun specialistii imobiliari.
"Instabilitatea politica ca urmare a suspendarii presedintelui din T3 2012 a crescut costul de finantare si a dus la oprirea activitatii investitionale in trimestrul respectiv. Insa sfarsitul anului a fost marcat de o crestere a increderii in fundamentele economice ale Romaniei, o perceptie pozitiva de tara care a marcat revenirea interesului si demararea unor importante tranzactii care se afla in faza avansata de negociere", spun analistii Jones Lang LaSalle (JLL).
Deocamdata, interesul investitorilor este concentrat pe produsele prime, investitiile cu produse secundare sau din zone non-centrale fiind foarte limitate, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara.
Cea mai importanta tranzactie din 2012 pe segmentul proiectelor de birouri, a fost vanzarea complexului City Business Centre din Timisoara catre fondul de investitii NEPI in luna februarie 2012.
Tranzactia a reprezentant un pas semnificativ in evolutia pietei de investitii din Romania, fiind primul activ institutional pe piata de birouri din afara Bucurestiului tranzactionat de un fond de investitii international. Structura complexa si volumul tranzactiei - semnificative pentru orice oras regional din CEE - constituie o noua etapa in evolutia pietei imobiliare.
2013 va fi un an al examinarilor minutioase, estimeaza oficialii JLL.
Caracteristicile demografice ale Romaniei si conditiile atractive pentru companiile care activeaza in domeniul externalizarii de servicii au ramas neschimbate. Mai mult, piat