Un Papa negru, unul alb sau un american? Alegerea urmatorului lider al lumii catolice nu se reduce la o simpla lupta politica intre clerici, ci transmite si un puternic semnal in privinta orientarii viitoare a puternicei Biserici Romano-Catolice.
Zguduita de numeroase scandaluri in timpul scurs de la moartea carismaticului papa Ioan Paul al II-lea si stagnand in perioada pontificatului de tranzitie al lui Benedict al XVI-lea, Vaticanul are nevoie de un nou lider puternic in scaunul de la Roma. Ce va alege conclavul cardinalilor intre traditie, conservatorism si reforma? Numele urmatorului Papa ne va da raspunsul. Cinci sunt favoritii.
Retragerea Papei Benedict al XVI-lea a fost o surpriza pentru lumea occidentala, dar nu si pentru clericii catolici. Desi gestul este unic in ultimele 5 secole, retragerea Papei Benedict, programata pentru 28 februarie, se bazeaza pe doua coduri (332 si 333) din dreptul canonic care permit Papei sa se retraga, decizia sa fiind inatacabila.
Mai multe despre motivele retragerii Papei Benedict al XVI-lea puteti citi aici.Cardinalii cu drept de vot ai Vaticanului trebuie sa se intruneasca cel mai tarziu la 20 de zile de la moartea sau retragerea Papei pentru a alege un nou Pontif. Conclavul de alegere a noului Papa nu se poate intruni mai devreme de 15 zile de la retragerea lui Benedict al XVI-lea. Asadar lumea catolica va avea un nou Papa nu mai devreme de 15 martie dar nici mai tarziu de sfarsitul aceleiasi luni. El poate fi ales teoretic dintre oricare dintre cei peste 400.000 de preoti catolici existenti in acest moment in lume.
Conclavul se va intruni la convocarea decanului Colegiului Cardinalilor, Angelo Sodano. Doar 118 dintre cardinali au drept de vot, cei cu o varsta de peste 80 de ani pierzand acest drept. Printre cei care nu vor putea vota pentru noul Papa se numara si cardinalul roman Lu