* Acuzaţiile de spălare de bani de la Banca Vaticanului, dezastru ca imagine
Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat demisia începând cu 28 februarie. Papa Benedict al XVI-lea sus-ţine că nu mai are "forţele" necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale (86 de ani). "Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00, la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)", a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria Bisericii Catolice.
Papa Benedict al XVI-lea este recunoscut ca un susţinător fierbinte al Uniunii Europene, al integraţionis-mului european şi al globalizării. De asemenea, Papa este un apropiat al lui Herman van Rompuy, preşe-dintele Consiliului European. Prin aceas-tă demisie, construcţia europea-nă pare să primească o lovitură puternică, mai ales în această perioadă de criză europeană.
"După ce mi-am analizat conştiinţa în faţa Domnului, în diverse rânduri, am ajuns la certitudinea că forţele mele, din cauza vârstei mele avansate, nu mai sunt apte pentru exercitarea într-un mod adecvat a ministerului petrinian", a declarat Papa în latină, în timpul consistoriului de la Vatican. Papa a mai spus că se retrage în "deplină libertate" şi spune că el este "pe deplin conştient de gravitatea acestui gest". Într-o carte-interviu din 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va mai simţi în stare să continue.
Speculaţii în ceea ce priveşte retragerea au şi apărut. Pe lângă deja invocatele motive de sănătate, sunt discuţii şi despre problemele de imagine, unele legate şi de nereguli financiare ale Băncii Vaticanului, prezentate de presa internaţională, care sunt foarte greu de gestionat. În urmă cu un an, Institutul de Lucrări ale Religiei, care ges-tionează conturile ordinelor religioase şi ale asociaţiilor catolice, a fos