Consiliul fiscal a luat la puricat varianta revizuită a Strategiei fiscal-bugetare 2013-2015 și a ajuns la concluzia că se păstrează o constantă: lipsa de transparență.
Strategia Fiscal-Bugetară (SFB) pentru 2013-2015 a fost publicată de guvernul Ponta la fel ca bugetul pentru acest an: din scurt și făcută pe genunchi. Și, la fel ca și în guvernările anterioare, gradul de transparență lasă de dorit. Mai ales în zona de detaliere a datelor luate în calcul pentru diferite venituri.
Și Consiliul Fiscal (CF) a analizat SFB revizuită, iar concluziile nu sunt tocmai pozitive. „Consiliul Fiscal constată din nou existența unor carențe serioase de transparență în fundamentarea traiectoriei pe termen mediu a veniturilor bugetare, în condițiile în care o evaluare detaliată a impactului măsurilor discreționare nu este oferită decât pentru cele adoptate în contextul bugetului pe 2013“, se arată în analiza CF. Cu alte cuvinte, autoritățile sunt incapabile să detalieze direcțiile în care vor merge veniturile și cheltuielile bugetare în 2014 și 2015, ceea ce înseamnă că deciziile următoare vor fi luate pe moment, în funcție de evoluția acestora.
Adică o lipsă substanțială de predictibilitate, acoperită de o strategie menită doar să adoarmă „vigilența“ organismelor internaționale cu care avem încheiate diferite acorduri (FMI) sau cu care am semnat angajamente (CE, UE).
Cheltuielile sunt subevaluate
Nefiind detaliată, strategia fiscal-bugetară contrazice declarațiile anterioare ale Guvernului. Cea mai importantă dintre acestea este reducerea, până în 2015, a nivelului de TVA până la 19%, a CAS la angajator cu cinci puncte procentuale, a cotei de TVA la producătorii agricoli la 9%. Lăsăm deoparte introducerea impozitului diferențiat pe venit, cu cote mai mici de 16%, la care premierul Victor Ponta a declarat că renunță de