Numărul cazurilor de elevi obezi, diagnosticaţi de medici cu obezitate de cauză neendocrină, este în creştere în judeţul Sibiu, cel mai mare număr al copiilor cu o greutate peste cea normală fiind înregistrat în mediul urban.
Datele prezentate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu (DSPS), arată că în ultimii trei ani şcolari au fost diagnosticaţi cu obezitate de cauză neendocrină 722 de elevi de la grădiniţă până la clasa a XII-a. Dintre acestea, 106 cazuri au fost raportate în ultimii trei ani la copiii preşcolari, alte 110 la clasa I, 137 la clasa a IV-a, 162 la clasa a VIII-a şi 207 la clasa a XII-a.
Numărul cazurilor, în mediul urban, a crescut de la 191 în anul şcolar 2009-2012 la 270 în anul şcolar 2011-2012.
Obezitatea este, însă, mai puţin întâlnită în rândul elevilor din mediul rural. Conform aceleiaşi surse, în ultimii trei ani, în rândul elevilor din satele şi comunele judeţului au fost înregistrate 17 cazuri de obezitate din cauză neendocrină. Cele mai multe, 12, în ultimii doi ani şcolari, câte şase pentru fiecare.
Cauzele care stau la baza obezităţii neendocrine sunt cele care ţin de alimentaţie şi stilul de viaţă. Medicii vorbesc, în aceste cazuri, despre greşeli alimentare din punct de vedere cantitativ şi/sau calitativ, cum ar fi consumul în cantitate mare al alimentelor bogate în calorii – produse fast-food, băuturi carbogazoase, produse zaharoase sau exces de grăsimi.
Şi un program de masă necorespunzător poate influenţa greutatea corporală. Cei care se confruntă cu obezitate din cauze neendocrine fie nu mănâncă la ore regulate, mănâncă de două ori pe zi sau numai odată sau „ronţăie” mai multe gustări pe zi, constând din dulciuri, snacks-uri, produse fast-food şi băuturi răcoritoare carbogazoase.
Obezitatea din cauză neendocrină are la bază şi sedentarismul