Conflictele din CSM, acţiunile împotriva unor membri ai Consiliului, tergiversările în definitivarea conducerii acestui for care ar trebui să avizeze şefii DNA şi Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie conduc la ideea că se doreşte menţinerea lui Daniel Morar la vârful Ministerului Public
Declaraţia premierului Victor Ponta de duminică seară, în care admite că preşedintele Traian Băsescu i l-a propus ministrului Justiţiei pe Morar ca procuror general, nu face decât să confirme acest lucru, deşi Morar nu şi-a anunţat intenţia de a candida, dar nici nu a negat această posibilitate.
Ponta a afirmat că, dintr-o discuţie cu ministrul Justiţiei, a înţeles că preşedintele Traian Băsescu l-a propus pentru postul de procuror general pe actualul interimar, Daniel Morar, susţinând că opţiunea a fost exprimată atât anterior, cât şi ulterior procedurii de selecţie. "Din discuţia cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, am înţeles că preşedintele l-a propus pe Daniel Morar, că e cel mai bun procuror general", a afirmat Victor Ponta la RTV.
El a explicat totodată că Pivniceru i-a răspuns preşedintelui ţării că procedura de selecţie îi permite inclusiv lui Morar să se înscrie, dar că acesta nu a vrut să participe (la procedura declanşată de MJ anul trecut-n.r.).
Întrebat dacă apreciază că preşedintele face astfel presiuni în favoarea lui Morar, premierul a precizat că Băsescu "şi-a exprimat o opţiune, o opinie".
"Este părerea domniei sale că cel mai bun ar fi domnul Morar, iar Pivniceru nu are aceeaşi opinie", a adăugat Ponta, care a arătat că procedura de selecţie este una transparentă.
Cu toate acestea, interesul manifestat de Comisia Europeană faţă numirile la conducerile DNA şi Ministerului Public, interes care nu s-a manifestat şi în 2005 - 2006, când au fost numiţi în funcţii Daniel Morar şi Codruţa Kovesi, menţinerea Oanei Sch