Nopţile sunt tot mai calde şi este momentul să plantezi răsadurile de legume în grădină. Roşii, castraveţi, morcovi, varză... dar nu uita de flori şi de plantele aromatice! Află cum trebuie să le combini, ca să scapi de insectele dăunătoare şi de melci. Nopţile sunt tot mai calde şi este momentul să plantezi răsadurile de legume în grădină. Roşii, castraveţi, morcovi, varză... dar nu uita de flori şi de plantele aromatice! Află cum trebuie să le combini, ca să scapi de insectele dăunătoare şi de melci.
Insectele care îţi distrug plantele înflorite sunt, de obicei, atrase de parfumul lor. Cultivă lângă florile tale preferate ierburi aromatice precum salvie, mentă sau rozmarin şi vei păcăli gâzele stricătoare. Crăiţele galbene se înţeleg de minune cu roşiile şi cu vinetele, deoarece parfumul lor amărui împiedică muştele să depună ouă pe florile de tomate. Aroma de usturoi, ceapă sau praz joacă acelaşi rol pe lângă morcovi şi varză: îndepărtează muştele şi fluturii ale căror larve distrug legumele.
Frumoasele flori de nu-mă-uita sunt un gardian eficace pentru tufele de zmeură, iar călţunaşii portocalii stau de pază lângă fasole şi mazăre, să nu fie atacate de făinare. Ricinul este toxic pentru viermii care atacă rădăcinile de ţelină, pătrunjel sau morcov.
Seamănă limba mielului, o plantă aromată cu flori sub formă de clopoţei albaştri, pe lângă orice legumă care poate fi atacată de fluturii albi.
Muşcatele curgătoare, levănţica, margaretele albe şi piretrul, o plantă asemănătoare cu margareta, alungă ţânţarii şi fluturii care distrug legumele. Plantează-le pe lângă ferestrele casei, dar şi pe lângă straturile cu tomate, dovlecei sau castraveţi. Cele mai bune substanţe pentru combaterea insectelor sunt făcute astăzi din extract de margaretă sau de piretru.
► Menta pisicii şi levănţica alungă gândacul de Colorado, aşa că sunt bine venite l