Mediul creat de fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a dat undă verde contrabandei cu legume şi fructe. Cel puţin acest lucru îl susţin autorităţile de frontieră, agricole sau fiscale. Concret, în timp ce legislaţia se aplică în cazul autotrenurilor, maşinile sub 3,5 tone trec ca prin brânză prin punctele de frontieră, alimentând pieţele cu produse de import, nefiscalizate, normal! Mai mult, potrivit aceloraşi surse, contrabanda cu legume şi fructe se plasează în topul evaziunii fiscale, alături de contrabanda cu ţigări şi cea cu alcool.
Un ordin păgubos
Începând cu data de 15 martie 2012, în urma intrării în vigoare a Ordinului fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) nr. 406/2012, Garda Financiară monitorizează continuu toate transporturile de achiziţii intracomunitare în punctele de trecere a frontierei de stat cu ţările membre UE. “Această măsură este necesară pentru a întări analiza de risc în ceea ce priveşte controlul în domeniul achiziţiilor intracomunitare în vederea diminuării evaziunii fiscale pe acest segment. Ordinul mai prevede că toate transporturile de mărfuri din spaţiul comunitar care se încadrează în categoria bunurilor cu risc fiscal ridicat precum legume – fructe, carne, produse accizabile, flori etc. să fie sigilate la intrarea în ţară până la destinaţia finală a respectivului transport“, se arată în motivaţia ordinului.
TIR-uri controlate, dubiţele exceptate
Cu ocazia şedinţei grupului de lucru pentru combaterea contrabandei, directorul Direcţiei Agricole (DA) Satu Mare, Ioan Cioltean, l-a informat pe prefectul Eugeniu Avram despre faptul că contrabanda cu legume şi fructe se face lejer prin punctele de trecere a frontierei de stat. Concret, Ordinul nr. 406/2012 prevede ca autorităţile de frontieră să verifice respectarea legii