Astăzi este ziua numărului unic de urgenţă 112, fiind organizate acţiuni de informare şi sensibilizare a populaţiei în mai multe ţări de pe Bătrânul Continent.Serviciul 112 din Târgu-Mureş a fost înfiinţat încă din 2001 iar din 2008 s-au mutat în actualul sediu.
Numărul unic de apel 112 este primul exemplu al modului în care reglementările europene din domeniul telecomunicaţiilor au avut un impact direct asupra fiecărui cetăţean european.
Serviciul integrat de urgenţă 112 din Târgu-Mureş este a doua casă pentru mulţi ofiţeri de la Pompieri, poliţie sau poliţie comunitară dar şi pentru medici şi paramedici SMURD. 10 persoane alcătuiesc o tură, câte 3 ture pe zi, pentru a putea răspunde apelurilor de urgenţă, 24 de ore din 24. De reţinut este faptul că, fiecare convorbire efectuată în sistemul 112 este înregistrată.
Totodată, trebuie înţeles faptul că orice apelare abuzivă a numărului unic de urgenţă poate costa viaţa unui om aflat în pericol. Anul trecut, la serviciul integrat 112 au fost primite în total 599.109 apeluri, dintre care numai 21,20% au fost reale, iar restul de 78,80% dovedindu-se a fi false. „Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale", a precizat Dorel Demian, şeful Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Mureş.
Dintre toate apelurile, aproape 78% au fost transferate la serviciul de Ambulanţă. Şi pompierii au avut de pătimit de pe urma apelurilor false, deşi în cazul lor s-a observat o scădere a acestora, comparativ cu 2011.
”Numărul de anunţuri false la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Horea”, a scăzut semnificativ în anul 2012 faţă de anul 2011, cu aproximativ 48 de procente. Acest