Zilele trecute a izbucnit un scandal pe plan european privind livrarea, în Franţa, a unor cantităţi importante de carne de cal pe post de carne de vită, companiile implicate susţinând că această carne ar proveni din România.
Carnea de cal a fost descoperită în Marea Britanie, în friptură, în lasagna şi în spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză "Comigel".
Producătorul "Comigel", care alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie, a precizat că unele dintre pachetele de carne din care se face lasagna, livrate companiei "Findus", conţineau carne de cal în proporţie de 99-100 %. Carnea ar fi fost livrată de un furnizor român, aceasta fiind împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie, a explicat Erick Lehagre, preşedintele companiei franceze.
Descoperirea cărnii de cal în produsele care ar fi trebuit să conţină vită a provocat un întreg scandal în Marea Britanie - unde calul este venerat şi consumarea cărnii sale este tabu - şi a determinat retragerea, vineri, a mărfurilor incriminate de pe piaţa franceză şi din Suedia.
Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat în urmă cu câteva zile, când compania britanică de congelare "Findus" a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez "Comigel".
Şase lanţuri mari de supermarketuri din Franţa au retras de pe piaţă, în weekendul trecut, produsele furnizate de "Findus" şi "Comigel".
Guvernul britanic a exclus posibilitatea impunerii unui moratoriu asupra cărnii importate din UE, după ce un deputat al Partidului Conservator, aflat la putere, solicitase acest lucru.
Publicaţia "The Sun" a scris că mai mu