Unul dintre cele două abatoare din judeţul Suceava acreditate pentru sacrificarea cailor a făcut comerţ intracomunitar cu carne de cal, fiind livrate diverse cantităţi în Bulgaria şi în Italia, au anunţat luni reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.
Un singur abator din Suceava a făcut comerţ intracomunitar în Italia şi Bulgaria cu carne de cal.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Octavian Ilişoi, a declarat că în judeţ sunt autorizate două abatoare pentru sacrificarea cailor - unul din localitatea Călineşti şi celălalt din Suceava, însă doar unitatea din Călineşti a procesat carne de cal.
El a explicat că la acest abator au fost sacrificate în 2011 un număr de 4.467 de cabaline şi a fost comercializată în Bulgaria o cantitate de 1.306 tone de carne de cal, iar în 2012 au fost sacrificate 3.655 de cabaline şi comercializată în Bulgaria o cantitate de 1.208 tone de carne de cal.
În 2013, în luna ianuarie, au fost sacrificaţi 422 de cai, iar o cantitate de 5,5 tone de carne a fost comercializată în Italia.
Directorul DSVSA Suceava a explicat că toată carnea de cal a fost testată şi verificată prin analize la laboratorul instituţiei şi a subliniat că acest abator este bine controlat de doi medici veterinari.
Ilişoi a mai spus că inclusiv luni au fost verificate toate documentele acestui abator şi că nu s-au constatat nereguli.
"Totul e în regulă", a adăugat directorul DSVSA Suceava.
Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor fac cercetări prealabile pentru a stabili dacă s-a comis o infracţiune în cazul cărnii de cal descoperită în lasagna, care ar fi fost exportată din România, împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie drept carne de vită, susţin surse din Poliţie.
Potrivit surselor citate, ofiţerii de la Dir