Se numeşte, printre altele, Peştera lui Zamolxis, Peştera lui Pahomie sau Peştera Polovragi. O formaţiunea carstică din munţii Olteniei, despre care s-a spus de-a lungul timpului că ascunde taine nebanuite.
Specialiştii subliniază că ermiţii daci erau capabili să vindece toate bolile cu ajutorul plantei magice numită Polovraga, o plantă care nu mai există în zilele noastre.
Zamolxis era, conform legendelor, deţinător al unor puteri uluitoare, fiind capabil să îşi schimbe după dorinţă înfăţisarea, din tânăr în bătrân. Tot legendele spun că prin peştera Polovragi, zeul suprem al geto-dacilor intra în adâncuri pentru a ieşi peste munţi la cetatea Sarmizegetusei. Când a fost cercetată peştera în premieră, acum mai bine de aproximativ 100 de ani, au fost descoperite uluitoare urme de picioare umane încălţate, care au fost “clasificate” a fi urme de daci.
Morţi tragice
Cei preocupaţi de fenomenele paranormale numesc zona "Triunghiul Bermudelor din Oltenia". Se mai spune că locul este vegheat de blestemul lui Zamolxis, iar poveştile din popor sunt despre dispariţii considerate ciudate. La fel şi zvonurile despre comorile dacice care ar fi ascunse în Polovragi. Zvonuri care au atras diverse persoane fără intenţii bune în zonă, localnicii spunând că toţi cei care au căutat comorile au avut parte de morţi tragice.
Ca un fapt inedit, una dintre legendele remarcabile ale locului este cea legată de obiceiul lui Tudor Valdimirescu de a reveni pentru rugăciune în preajma zidurilor Mănăstirii Polovragi. O iscalitura a sa rămasă în mănăstire s-ar adăuga variantei neoficiale, în care o sosie a sa ar fi fost ucisă de eterişti, pe când Tudor de fapt ar fi rămas în mănăstire pentru a trăi deghizat în călugăr până la sfârşitul vieţii.
Pe unii îi respinge
Peştera este consemnată în literatura de călătorie a unor scriitori din secolul al XIX-lea, precum