Febra reorganizarii administrative a Romaniei i-a cuprins pe toti romanii. Se prezinta teorii diferite, dar multe sunt tributare unor exagerate sensibilitati istorice. In plus, spaima ca vor disparea anumite judete sau zone de influenta inter-regionale domina inca principiile care ar trebui sa stea la baza noii organizari administrative.
Totusi, lupta continua, iar acum a ajuns la o alta faza: nu se mai disputa neaparat “granitele” acestor regiuni, ci care sa fie capitalele lor. Bineinteles, si aici prevaleaza patriotismul local.
Criterii economice
Daca am avea in vedere criterii riguroase, ce tin de prosperitatea acestor judete, am pune in primplan situatia economica. Si am alege judetele cu cele mai mari sanse de dezvoltare, cele care pot deveni adevarate motoare regionale. Iar Econtext va prezinta un top al judetelor cu cel mai mare potential de a deveni motoare regionale, capitale regionale.
Si am luat in considerare trei criterii: valoarea economica a judetelor, salariul mediu net si rata somajului. Si avem in vedere judetele cu cele mai mari sanse de a fi nominalizate capitale regionale. Toate datele reprezinta estimari si vizeaza anul in curs.
Capitale regionale
Am lasat la o parte regiunea Bucuresti-Ilfov, unde nu mai incape nici o discutie. Din cele sapte regiuni ramase, am selectat 2-4 judete ce intra in finala. Doar in trei regiuni avem victorii clare, avem un candidat care sta cel mai bine la valoare economica, salariul mediu si rata somajului.
Un exemplu in acest sens este regiunea de Sud-Est, unde castigator absolut este judetul Constanta, care sta mai bine decat Galati sau Braila. Surprinzator, sunt doua regiuni unde situatia este indecisa, castigatorul neputand fi departajat cu claritate. Vezi aici care sunt judetele care se bat pentru a fi capitale regionale, care e valoarea lor si cat e salariul si somajul in