O plimbare în parcul municipal, obiectiv aflat în centrul unei investiţii de 4,5 milioane de euro, ne sugerează faptul că bistriţenilor le e dor de o oază de verdeaţă, fie ea şi înconjurată pe alocuri de betoane, judecând după prezenţa lor pe aleile nu de mult amenajate.
Zăpada şi gheaţa care au acoperit tot în parcul municipal parcă mai înfrumuseţează imaginea dezolantă din toamna anului trecut, când copacii şi veveriţele erau înconjurate de buldozere şi alte maşinării zgomotoase.
Muncitorii şi maşinăriile au dispărut şi au lăsat loc celor câţiva copaci proaspeţi care vin să-i înlocuiască pe cei 200 de arbori sacrificaţi. În total au fost tăiaţi 196 de copaci, în locul cărora au fost plantaţi peste 250, spune municipalitatea.
Aleile sunt deja pavate, scările refăcute, iar ochiul de apă aproape gata să primească vizitatori cu pene. Lipseşte însă mobilierul urban, coşurile de gunoi, labirintul verde, dar şi toaletele, care abia au fost ridicate. Ba mai mult într-una din ele pare să-şi fi găsit adăpostul un om al străzii.
Parcul are o suprafaţă de 7 hectare şi a fost amenajat în 1900, sub numele Promenaden Park, suferind îmbunătăţiri doar o singură dată de atunci, în 1952. Acesta găzduieşte specii rare de copaci seculari, printre care arborele pagodă şi arborele lalea, specii ocrotite şi declarate monumente ale naturii.
Proiectul de reabilitare a parcului este pe buzele municipalităţii încă din 2007, însă lucrările necesare s-au lăsat aşteptat din cauza lipsei unei finanţări, dar şi a opoziţiei vehemente a bistriţenilor, care erau împotriva sacrificării copacilor adăpostiţi de parc.
Lucrările la reamenajarea parcului au început acum mai bine de un an, investiţia care se ridică la 4,5 milioane de euro fiind finanţară din fonduri europene.
Proiectul şi mai ales sacrificarea celor aproape 200 de