Zagra reprezintă nu numai o comună, ci în egală măsură un ţinut istoric ce a favorizat solidarităţile umane, sociale, politice, habitatul şi locuirea timpurie, aşezările, adecvându-se unui relief, nu întotdeauna favorabil traiului uman. -AA+A
Zagra, o comună cu istorie străveche şi modernizată de un finanţist Locul în care şi-au construit aşezările constituie un adăpost prielnic în calea primejdiilor care ameninţau locuitorii zonei. Zagra a avut o strălucită pleiadă de înaintaşi, care s-au afirmat în viaţa ştiinţifică sau culturală, în spaţiul public, prin ataşamentul pentru locurile natale printr-o strălucită operă şi activitate.
Un micromedalion ar cuprinde pe : Basiliu Başotă, Ioan Corbu, Victor Corbu, poetul ţăran Ipate Dâmbu, Nicolae Drăganu, Ioan Găvrilaș, Ioan Marian, Iuliu Morariu, Victor Onişor şi marea personalitate a revoluţiei de la 1848/1849 Atanasie Moş Dâmbu.
Ce înseamnă Zagra în 2013?
Despre mandatul 2012-2016, Dumitru Buşcoiu spune că este un mandat pre-regionalizare, iar, în privinţa priorităţilor pe anul în curs, primarul Buşcoiu spune că ele sunt multe şi fac referire la cotinuarea derulării investiţiilor pe diferitele măsuri, una dintre acestea fiind 322: "Suntem ajunşi la final cu Măsura 322, cam 95% din proiect e gata, aşa cum e aproape finalizată şi reabilitarea drumului comunal spre Perişor pe 6 km, introducerea apei şi canalizării cât şi modernizarea căminului cultural din Zagra", a mai precizat Buşcoiu.
Legat de stadiul lucrărilor la apă şi canalizare în satul Perişor, Buşcoiu spune că mai sunt foarte puţine lucruri de făcut, urmând ca în luna mai să fie făcută recepţia lucrărilor.
"Tot în anul 2012 am licitat un proiect, e vorba de reablitarea drumului forestier de la mănăstirea de la Bichigiu până la poalele munţilor Ţibleş, adică asfaltarea acestuia şi modernizarea unor poduri de pe ac