Romanii au cel mai mult de suferit dintre toti pacientii din tarile UE din cauza faptului ca listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile, cea mai lunga perioada inregistrata intr-un stat membru, a spus europarlamentarul Petru Luhan.
Plenul Parlamentului European a votat recent o directiva care reglementeaza transparenta masurilor de stabilire a preturilor medicamentelor la nivel european. Institutia a propus o limita de 60 de zile pentru deciziile cu privire la stabilirea preturilor si la rambursarea pentru medicamente generice, astfel incat sa fie disponibile mai repede, iar pacientii si sistemele de asigurari sociale sa poata economisi bani.
Potrivit directivei, deciziile privind noile medicamente vor respecta termenul actual de 180 zile, iar pentru evitarea abuzurilor, primirea cererii va trebui confirmata de catre autoritatile nationale in termen de 10 zile.
In Romania, ultima includere a medicamentelor inovatoare pe lista de medicamente gratuite si compensate a avut loc la mijlocul anului 2008.
Spre exemplu, in Belgia trec in medie 390 de zile pana cand medicamentele inovatoare ajung sa fie compensate in farmacii, in Suedia termenul mediu este 200 de zile, iar in Austria este de doar 90 de zile.
Pe de alta parte, Canda este in mod surprinzator un exemplu negativ, pentru ca dureaza in medie doi ani pana cand noile medicamente ajung la pacienti, o data ca urmare a procedurilor de avizare, dar si din cauza intarzierilor in ceea ce priveste aprobarea compensarii.
In cazul Romaniei, europarlamentarul Petru Luhan estimeaza ca peste 140 de medicamente asteapta de aproape 5 ani sa ajunga la pacienti, iar in cazul maladiilor mortale, precum cancerul, un termen mai scurt poate face diferenta intre viata si moarte. Citeste si:Europarlamentar in Comisia pentru Siguranta Alimentara: Decizia UE care