Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,83%, într-o piaţă unde majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar trei deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) au asigurat peste jumătate din lichiditatea de 20,2 milioane lei.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost pe verde încă de la deschiderea şedinţei, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cele mai multe cazuri. La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau acţiunile emise doar de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
"Cred că amorţeala investitorilor este cauzată de incertitudinea cu privire la mersul economiei pe termen scurt şi mediu, precum şi de apatia manifestată de politicieni cu privire la economia noastră. Investitorii străini nu îşi manifestă din plin prezenţa şi asta cântăreşte mult în ochii investitorului autohton. Din când în când mai apare câte o tranzacţie mai răsărită, dar cu o floare nu se face primăvară", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, citat de Mediafax.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în stagnare, o variaţie nesemnificativă fiind înregistrată şi de indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
De asemenea, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a încheiat în staţionare.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu doar 0,09%.
Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a înregistrat cea mai vizibilă variaţie dintre indici, avansând cu