Scandal în Regatul Unit, justiţia - sesizată în Franţa, abatoare din România, intermediar din Olanda: afacerea de fraudă cu carne de cal în mâncăruri semipreparate a căpătat dimensiuni europene de sâmbătă. În Franţa, bănuielile se îndreaptă asupra unui furnizor francez.
Descoperirea cărnii de cal în pachetele cu lasagna, care ar fi trebuit să conţină carne de vită a provocat un scandal în Marea Britanie, unde calul este venerat şi consumarea sa e tabu. Scandalul a antrenat retragerea, vineri, a acestui tip de semipreparat din Franţa şi Suedia.
Grupul alimentar Findus, distribuitor al acestor semipreparate, a anunţat că luni declanşează acţiune în justiţie. "Am fost înşelaţi", a explicat directorul general al Findus pe Franţa, Matthieu Lambeaux. La Londra, aceeaşi companie a anunţat că frauda ar putea data din august 2012 şi că este puţin probabil să fie o acţiune "accidentală".
Bănuielile celor de la Findus se îndreaptă către compania care le furnizează carnea pentru semipreparate, compania franceză Spanghero. Findus acuză societatea că i-a livrat carne de cal din România pe post de "carne de vită". Spanghero susţine că s-a aprovizionat de la un producător român, pe care îl va da în judecată, dar nu a dat numele acestui producător. România a început să se apere sâmbătă. "Sunt sigur că importatorul francez ştia că nu este vită, deoarece carnea de cal are un gust, o culoare şi o textură aparte", a precizat pentru AFP Sorin Minea, preşedintele asociaţiei Romalimenta, care reuneşte directorii companiilor alimentare din România.
Potrivit românului, există în România trei abatoare care exportă carne de cal către state din Uniunea Europeană, în special în Franţa şi Italia. "Carnea de cal e mai ieftină decât cea de vită", a mai declarat Sorin Minea. Ministerul român al Agriculturii a anunţat sâmbătă că a deschis o anchetă asupra livrărilor de ca