Printre "actorii" aflaţi în centrul scandalului legat de lasagna cu carne de cal este şi firma franceză Spanghero. Societatea fusese deja confruntată în 2011 cu o falsă alertă sanitară. Ea îşi acuză acum furnizorul român. Cine se află în spatele firmei Spanghero?
Acum doi ani, societatea Spanghero fusese confruntată cu o falsă alertă cu bacteria E.coli. Nevoită să retragă de pe piaţă 12 tone de carne tocată bănuită că ar fi contaminată cu bacteria ucigătoare, firma a fost albită ulterior de analizele efectuate pe produsele sale. Astăzi, un alt scandal de dimensiuni europene vizează firma din sudul Franţei. Spanghero se apără însă de orice malversaţie şi contraatacă, ameninţându-l pe producătorul român care i-ar fi furnizat carnea de cal cu urmăriri judiciare, chiar dacă astăzi nu este vorba de un scandal sanitar, ci de presupuse fraude asupra mărfii comercializate.
Spanghero e o societate ce aparţine unei cooperative basce şi îşi are sediul în departamentul Aude din sudul Hexagonului. Cu 360 de angajaţi, firma avea anul trecut o cifră de afaceri de 65 de milioane de euro. Informaţii ce nu mai pot fi însă verificate astăzi pe site-ul societăţii, întrucât acesta nu mai afişează decât o singură pagină cu un comunicat din care aflăm că "Spanghero nu are nici o activitate pe bază de carne de cal".
Spanghero este specializată în produse semipreparate şi în produse din carne. Societatea a fost creată în 1970 de fraţii Spanghero, nume celebre ale rugby-ului francez. Familia Spanghero s-a retras însă din afacere în 2009, cedând firma unei societăţi basce, Lur Berri. Numele a rămas totuşi pe etichete, iar actualul scandal i-ar putea prejudicia pe cei şase membri ai familiei Spanghero, aflaţi încă în activitate în diverse alte domenii. Cei care riscă însă cel mai mult astăzi sunt angajaţii de la Lur Berri.
Printre "actorii" aflaţi în centrul scanda