Jaf la drumul mare în patrimoniul Muzeului Locomotivelor cu Abur de la Sibiu, care se află în proprietatea Ministreului Culturii şi este administrat de Regioanala CFR Braşov. Directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca, a dezvăluit luni, 11 februarie, că mai multe locomotive cu abuz de la Sibiu, încluse în patrimou naţional, au fost vândute la licitaţie, la preţuri infime, chiar cu avizul Ministerului Culturii.
Managerului Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu a urmărit îndeaproape, în ultimii ani, starea şi evoluţia celor 40 de obiecte de patrimoniu, ţinute acum în Depoul CFR Sibiu, întrcât întenţiona să lansese un proiect cultural amplu şi să deschidă un muzeu în care să fie conservate şi expuse publicului obiectele istorice.
"Trebuie să vă spun, în premieră, eu ca persoană, ca manager, ca om de cultură, că sunt obligat să renunţ la acest proiect din cauze dministrative", a anunţat luni Sabin Luca.
După mai mulţi ani în care a făcut demersuri la guvernele României şi la toţi miniştri de cultură, Luca s-a văzut nevoit să renunţe la proiectul de salvare a locomotivelor cu abur din Sibiu, vechi de peste 150 de ani, din cauza jaftului la care este supus patrimoniul în sine.
"...Veţi vedea cum se prăpădeşte, sub ochii noştri, patrimoniul cultural acumulat în Romania, cum se scoate la mezat. O să vedeţi cum se vând locomotivele dintr-un muzeu constituit legal şi se vând, fără nicio problemă, la preţuri de sub 1% din preţul estimat şi umblă liniştite prin lumea din jurul nostru", a declarat Sabin Luca.
Istoria începe în 1994 şi este distrusă în câţiva ani
Muzeul Locomotivelor cu Aburi a fost înfiinţat în august 1994, la Sibiu şi avea în componenţă 40 de locomotive cu aburi, pluguri de zăpadă şi macarale cu aburi,toate puse cu ani în urmă pe şiele CFR Romania.
În 2000, prin ordin la Ministrului Culturii, toate locomotivel