Asociaţia „Pro Straja” s-a implicat activ în dezvoltarea acestei staţiuni. În prezent numără 197 de membri, investitori în staţiune, atât proprietari de unităţi de cazare, cât şi proprietari de case de vacanţă.
Obiective strategice
Amintim de la bun început şi un lucru important, dacă nu crucial pentru bunul mers al staţiunii. În prezent, asociaţia este cea care gestionează reţelele de distribuţie electrică în staţiune, se ocupă de încasarea şi achitarea serviciilor de salubritate, alimentare cu apă şi, în mod special, de promovarea acestei staţiuni prin participarea la târgurile de turism de specialitate. O serie de atribuţii de pe care Primăria Lupeni şi-a luat mâna cu totul, cu toate că impozite încasează din Straja. Deoarece se poate mai mult, asociaţia cabanierilor vrea mai mult. În acest sens a înaintat primăriei o serie de obiective, pentru realizarea cărora administraţia locală să devină partener.
Asociaţia “Pro Straja” este încântată de investiţiile din staţiune, pârtii noi, instalaţii noi, funcţionarea telegondolei. Dar pentru ca Straja să devină o staţiune prioritară pe lista turiştilor din ţară mai este nevoie de investiţii absolut necesare. Membrii asociaţiei s-au întâlnit şi au discutat, punând pe listă o serie de obiective strategice.
Apă potabilă şi canalizare
Primul obiectiv este alimentarea cu apă potabilă şi realizarea unui sistem de canalizare.
În momentul de faţă, Staţiunea Turistică Straja nu are un sistem de alimentare cu apă şi un sistem de canalizare, cerinţe minime pentru dezvoltarea şi practicarea activităţii de turism. Toate unităţile de cazare au sisteme proprii de alimentare cu apă, prin captarea unor izvoare existente, dar care sunt insuficiente. Nu de puţine ori s-au înregistrat situaţii când cabanele au rămas fără apă curentă. Să nu uităm că în perioadele secetoase izvoarele seacă rap