Mumiile Egiptului Antic reprezintă o adevărată comoară pentru cercetători. De la medici la antropologi şi istorici, toţi sunt atraşi de misterele şi de secretele nedescoperite ale corpurile conservate de-a lungul miilor de ani.
În urmă cu 30 de ani, medicul patolog Michael Zimmerman, a fost rugat să facă autopsia unei mumii. Nu ştia la ce să se aştepte, în afară de sutele de metri de pânză ce înfăşoară un corp mumificat.
Întreaga tehnologie de astăzi îi ajută pe istorici să descopere informaţii esenţiale legate de sănătatea şi de bolile oamenilor din erele trecute. Munca lui Zimmerman începe să stârnească ipoteze privind bolile specifice stilului modern de viaţă şi bolile vechi de când pământul, notează „Washington Post“.
„Studiul mumiilor aduce informaţii esenţiale despre boli şi despre contribuţia lor la biologia umană şi în istorie. Mumiile ne dau indicii despre evoluţia bolilor“, a spus Zimmerman.
Prima autopsie
Prima mumie căreia i-a făcut autopsia provenea din Insulele Aleutine şi avea 200-300 de ani vechime. Era un obicei des întâlnit în rândul localnicilor de a-şi mumifica morţii prin punerea lor în peşteri prevăzute cu guri de aerisire prin care intra aerul cald şi îi deshidrata în mod natural, departe de apa care determină creşterea şi înmulţirea bacteriilor şi într-un final descompunerea corpului uman.
„Când faci autopsia unui cadavru proaspăt, culoarea şi duritatea ţesuturilor îţi dau indicii legate de boală, dar în cazul acesta totul era maro şi tare“, a precizat Zimmerman. Aşa că a ales să scoată organele, să ia mostre pe care să le hidrateze şi să le examineze la microscop.
Corpul primei mumii examinate aparţinea unui bărbat de vârstă mijlocie, iar patologul a observat că lobul unuia dintre plămâni era infectat. Bărbatul de pe insulele Aleutine a murit din cauza pneumon