Facebook riscă un nou proces, potrivit BBC, deoarece o firmă din Olanda vrea să dea în judecată reţeaua socială pentru că i-ar fi încălcat patentele prin butonul de „Like“.
Joanes Jozef Everardus van der Meer este proprietatul Rembrandt Social Media şi susţine că deţine două patente pentru o tehnologie asemănătoare cu “Like”-ul de pe Facebook. Procesul trebuie să înceapă la un tribunal din statul american Virginia.
“Credem că patentele Rembrandt reprezintă o fundaţie importantă în social media, aşa cum o ştim acum şi ne aşteptăm ca un judecător sau un juriu să ajungă la aceeaşi concluzie”, a declarat avocatul Rembrandt, Tom Melsheimer.
Rembrandt deţine patente pentru nişte tehnologii pe care Van der Meer le-a folosit pentru a construi o reţea socială în anul 2004, înainte de moartea sa. Aceasta se numea Surfbook. Van der Meer a primit patentele în 1998, cu cinci ani înainte de apariţia Facebook.
Surfbook a fost un fel de jurnal online, unde oamenii puteau să distribuie informaţii cu prietenii lor şi cu familia şi să aprobe unele acţiuni cu ajutorul unui buton de “Like”. Documentaţia legală depusă spune că Facebook ştia de aceste patente, deoarece chiar le-a citat în momentul când a depus documentaţia propriei tehnologii.
Avocatul Rembrandt a declarat pentru “Ars Technica” că “Van der Meer chiar a creat conceptul unui jurnal pe internet”. “Avea deja noţiunile de publicare şi distribuire a informaţiei unui grup select de persoane şi abilitatea de a linkui o anumită informaţie. Au fost începuturile reţelelor sociale”, a mai spus avocatul.
Patentele lui Van der Meer pot fi studiate aicisiaici către motorul de căutare Google.
De asemenea, plângerea Rembrandt, o firmă foarte de succes în strângerea de patente şi apoi în procese pentru plata acestora, poate fi accesată mai jos. Rembrandt.v.facebook.complaint by