Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, consideră drapelul secuiesc ilegal, ca urmare a unei decizii de anul trecut a Curţii de Apel Târgu Mureş, şi cere autorităţilor, într-o circulară, îndepărtarea acestuia de pe toate instituţiile publice.
Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a trimis, luni, o circulară către primăriile şi şcolile din judeţ, cerând să fie îndepărtat drapelul secuiesc arborat pe instituţiile publice.
Jean-Adrian Andrei a declarat că a primit o decizie a Curţii de Apel Târgu Mureş care a anulat o hotărâre a CJ Harghita - prin care drapelul secuiesc a fost adoptat ca steag al judeţului - şi a solicitat preşedintelui Consiliului Judeţean şi primarilor din judeţ să se conformeze dispoziţiilor "general obligatorii" şi să pună în executare sentinţa.
"Având în vedere hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Târgu Mureş, menţionez şi afirm că acest steag secuiesc este ilegal şi trebuie să fie înlăturat de pe sediile administraţiei publice", a spus Jean-Adrian Andrei.
Potrivit acestuia, drapelul secuiesc este arborat pe sediile a 40 de primării din cele 67 existente în judeţ, precum şi pe 62 de şcoli. Întrebat de ce a trimis această circulară abia acum, având în vedere că sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş este din septembrie anul trecut, prefectul Jean-Adrian Andrei a răspuns că a primit decizia şi o pune acum în aplicare, refuzând alte comentarii.
În replică, primarul comunei Sânmartin, Gergely Andras, a afirmat că nu va îndepărta drapelul secuiesc de pe clădirea administraţiei publice locale, "pentru că acolo este locul lui şi nu este ilegal, atâta vreme cât şi pe stema României apar simbolurile secuieşti: soarele şi luna, deci secuii sunt recunoscuţi ca minoritate etnică şi au dreptul la propriile simboluri".
"Nu ştiu pe cine calcă pe nervi, pe cine deranjează drapelul secuiesc, e