de Ioan VIDRIGHIN
vidrighinioan@tribuna.ro
11 februarie 2013 23:42
5 vizualizari
A-A+ La ora actuală, în judeţul nostru sunt înregistraţi sanitar–veterinar 104 producători cu lapte de vacă pentru vânzare directă, nouă producători cu ouă de găină, 595 producători cu miere de albine, 61 producători cu activitate de măcelărie/carmangerie şi 48 producători de pâine de casă, colaci, covrigi, cozonaci, lichie, prăjituri.
Se ştie că în judeţul Sibiu un procent însemnat de produse alimentare de origine animală şi nonanimală, care asigură piaţa de consum, sunt produse şi comercializate de micii producători, organizaţi ca persoane fizice sau juridice.
Pentru ca micii producători sibieni să îşi poată valorifica în condiţii optime şi legale produsele de origine animală şi nonanimală, Prefectura şi Consiliul Judeţean Sibiu, precum şi autorităţile locale, vin în sprijinul acestora prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, respectiv, prin: organizarea de pieţe volante; modernizarea pieţelor agroalimentare existente; organizarea de târguri şi manifestări culturale tradiţionale, precum şi prin acordarea unor resurse financiare (suvenţii, premii sau alte taxe suvenţionate) ca bază tehnico materială necesară desfăşurării activităţii.
De asemenea, un sprijin important îl acordă micilor producători şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, prin personalul său de specialitate. În acest caz, importante sunt: programele de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale şi a bolilor ce se pot transmite de la animale la om; monitorizarea şi verificarea obiectivelor din sectorul alimentar şi a micilor producători pentru înregistrarea şi funcţionarea acestora în condiţiile legii; acordarea de asistenţă şi consultanţă de specialitate autorităţiilor locale care organizează periodic târguri sau manifestări t