TIMISOARA. Companiile au gasit o solutie ingenioasa ca sa acopere repede posturile ramase vacante dupa plecarea unor angajati sau sa gaseasca personal care sa lucreze pe un anumit proiect: apeleaza la ligile studentesti. In ultimele luni, numarul de anunturi postate de organizatiile studentesti din Timisoara pe site-urile proprii a crescut tot mai mult. Care este explicatia?
„Atunci cand o firma are posturi vacante, ce pot fi ocupate de studenti, apeleaza la noi. in felul acesta ajung mai usor la studenti“, ne explica Anca Babet, presedintele Organizatiei Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara (OSUT). O prima selectie o face chiar organizatia studenteasca. Tinerii care au aplicat pentru job sunt chemati la interviu, iar mai departe, la interviuri sustinute in cadrul companiei ajung numai studentii care se potrivesc profilului slujbei. O prima triere are loc chiar in randul studentilor. „Nu doar fimele apeleaza la noi. Si institutii precum SRI sau SIE au postat anunturi prin care cautau studenti“, ne spune Anca Babet.
Companiile aleg varianta ligilor studentesti ca recrutor atunci cand au job-uri disponibile si stiu ca tinerii sunt mereu in cautarea acumularii de experienta, dar si de obtinerea unui venit inca din facultate. Site-urile organizatiilor din Universitatea Politehnica au fost cautate de companiile care cauta ingineri in mai multe domenii, fie ei mecanici sau IT-isti. Firmele ii invita pe studenti la evenimentele organizate de ele, ofera stagii de practica peste vara sau in timpul anului, devin mult mai populare in randul tinerilor care-si cauta un loc de munca dupa absolvire si au posibilitatea sa selecteze din studentii care au facut deja practica la ele.
„Companiile au apelat de mult timp la organizatiile studentesti, dar colaborarile s-au identificat poate in ultimii doi ani. Firmele nu au perioade standard, de mu