Actorii care reuşesc să se instaleze pe axa electorală principală, de o parte şi de alta, vor domina spaţiul politic şi electoral. Aşa spune teoria.
Din acest punct de vedere, înteţirea criticii prezidenţiale la adresa premierului are un efect politic foarte interesant: transformarea lui Victor Ponta în actorul politic dominant al scenei politice româneşti şi marginalizarea candidatului Crin Antonescu.
Evident, acest proces se va produce doar în anumite condiţii. Eu am identificat cel puţin două, dar lista e deschisă pentru completări:
1. Victor Ponta trebuie să confirme, să se ridice la înălţimea încrederii cu care e creditat astăzi. Este liderul incontestabil al unei generaţii politice, fiind totodată un prim-ministru necontaminat de comunism. Are şansa uriaşă de a schimba România, dar pentru aceasta trebuie să se desprindă de orice tutelă para-politică şi să guverneze în interesul public. Sau măcar să convingă opinia publică de acest lucru, iar locul său pe axa electorală principală va fi asigurat, împreună cu o prezenţă la vârful politicii româneşti pentru următorul deceniu.
2. Victor Ponta trebuie să vină cu o altă paradigmă în care să se războiască cu Traian Băsescu, una diferită de cea concepută de domnii Voiculescu şi Antonescu. Ea a fost valabilă în opoziţie, în campania electorală şi a avut un succes remarcabil. Dar, din poziţia de prim-ministru, Victor Ponta trebuie să găsească soluţii proprii de a se hrăni din conflictul cu Traian Băsescu. Premierul în funcţie are arme diferite, dar şi limitări în manifestare. El trebuie să arate că poate câştiga meciul cu Băsescu nu doar pe tărâmul retorico-electoral, cât mai ales în câmpul politicilor publice serioase, al alternativei oferite de guvernanţa de stânga la dictatul amar al reţetelor austerităţii. Cortegiul înjurăturilor anti-prezidenţiale nu mai poate substitui proiectul de guvernare