Reporter: Cum vedeţi sistemul sanitar în momentul de faţă?
Viorel Deghid: Sistemul sanitar românesc traversează o perioadă destul de delicată. Este unul dintre cele mai importante din ţară, deoarece este un sistem care consumă foarte multe resurse financiare, iar nevoile populaţiei la serviciile medicale, la dispozitivele medicale, la medicamente sunt foarte mari. Referindu-ne la Maramureş, se poate spune că judeţul nostru este o zonă locuită de oameni care şi-au desfăşurat activitatea în domenii ce le-au măcinat sănătatea, respectiv mineritul, metalurgia şi industria forestieră. Toate acestea sunt domenii de activitate foarte grele, de aceea foarte mulţi maramureşeni au probleme de sănătate. Foarte mulţi dintre ei, chiar dacă au pensii, nu îşi pot acoperi cheltuielile cu serviciile medicale şi medicamentele de care au nevoie. Aceasta este realitatea de la care trebuie să pornim!
Cred că este nevoie ca CAS şi cei care pot asigura servicii medicale să facă tot ce este necesar pentru ca situaţia acestora să se poată rezolva.
Rep.: Care ar trebui să fie relaţia între CAS şi beneficiarii de servicii medicale. Cum ar trebui să fie relaţia cu furnizorii de medicamente?
V.D.: Casa de Asigurări de Sănătate este cea care ar trebui să asigure serviciile medicale şi medicamente pentru asiguraţi. Cred că, în primul rând, ar trebui să fie foarte riguros realizată contractarea serviciilor medicale. Există un cadru naţional pentru contractarea acestor servicii medicale, însă noi putem avea foarte mare grijă ca cei cu care contractăm aceste servicii medicale, toţi furnizorii de servicii medicale, să poată face acest lucru la nivelul standardelor care se cer în sănătate. Adică, furnizorii de servicii medicale să fie dintre cei autorizaţi conform legii, să fie evaluaţi conform acesteia, să fie eligibili, să aibă standarde de calitate. Practic, CA