Toate spitalele din Sălaj trebuie să treacă prin procesul de acreditare până în 2015, altfel nu vor mai putea încheia contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi vor rămâne fără finanțare. Conform unui ordin al Ministerului Sănătății (MS), în urma unei evaluări stricte, fiecare unitate va fi încadrată într-unul din cele patru niveluri de acreditare: acreditat, de încredere ridicată, de încredere scăzută şi neacreditat. Pentru a trece cu bine de evaluatori, spitalele trebuie să îndeplinească o serie de criterii specifice referitoare la dotare, igienizare, circuite funcționale, organizarea gărzilor, asigurarea asistenței medicale sau dotarea cu aparatură.
Toate unităţile medicale din Sălaj au intrat în cursă pentru obţinerea actului respectiv şi, potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, toate au primit, până acum, câte o vizită a Comisiei de evaluare din cadrul MS. Potrivit sursei citate, managerii unităţilor pot cere termene de păsuire pentru a se pune la punct în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor specificate de legislaţia în vigoare. “Fiecare spital are o situaţie anume. Nu poţi compara acreditarea Spitalului Judeţean, spre exemplu, unde se derulează ample lucrări de modernizare, cu cea de la spitalul din Crasna, care este spital de cronici. Oricum, nu este o competiţie între spitale, nu este important cine obţine mai repede acreditarea, ci este important ca până în 2015, toate unităţile să îşi stabilească un plan de conformare, să se ţină de el şi să primească actul respectiv”, a explicat Ligia Marincaş.
Odată acreditată, o unitate medicală primeşte un certificat CoNas (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor), cu o valabilitate de 5 ani. În acest timp, spitalul este scutit de controale la faţa locului, excepţie făcând cazurile în care Ministerul Sănătăţii primeşte sesizări că în unitat