NASA a ”descoperit” recent o planetă foarte ciudată. Zilele ei sunt de două ori mai lungi decât anii, are o coadă precum o planetă şi este suficient de fierbinte pentru a putea topi plumbul însă este presărată de formaţiuni glaciare. În plus, aceasta pare să aibă culoarea roz, potrivit site-ului de ştiinţă Phys.org.
Astronomii sunt conştienţi de existenţa planetei mercuri de mii de ani, însă sonda spaţială MESSENGER trimisă pe orbita planetei în 2011 a trimis înapoi informaţii care îi fac pe cercetători să se simtă de parcă ar fi descoperit planeta din nou. Descoperirile au confirmat caracterul ciudat al acestei lumi, care va putea fi observată cu ochiul liber săptămâna aceasta.
Mercur va ieşi de sub lumina soarelui şi planeta va apărea pe cerul Pământului timp de două săptămâni în luna februarie. La jumătate de oră după răsărit, corpul celest va fi vizibil sub forma unui punct luminos de culoare roz. Prima planetă de la Soare nu este roz, însă este colorată în nuanţe rozalii de razele stelei pe care o orbitează.
Pe parcurusul lunii februarie, Mercur se urca pe cer, crescând în intensitate. De pe 11 până pe 21 ale acestei luni, “planet roz” va fi vizibilă timp de oră de la apusul Soarelui. În seara de 11 februarie, luna se va afla exact deasupra planetei.
Mercur orbitează Soarele la o distanţă de trei ori mai mică decât Pământul şi se roteşte pe axa proprie de numai trei ori într-un an mercurian. Această viteză lentă de orbitare îi oferă planetei o suprafaţă extrem de aridă şi temperaturi de până la 425 grade Celsius, suficient de mare pentru a topii plumbul. Luând în considerare aceşti factori, am putea crede că nu putem vorbi de formaţiuni glaciare pe suprafaţa planetei. Cu toate astea, sonda MESSENGER a confirmat existenţa lor.
Există suficientă gheaţă la polii planetei Mercur pentru a acoperi statul Washin