Ministrul francez al Agriculturii şi Alimentaţiei şi ministrul francez al Consumatorilor vor purta discuţii de criză, luni, cu directorii principalelor companii din industria cărnii, în timp ce scandalul cărnii de cal produse în România se extinde, scrie BBC.
Ministrul francez al Alimentaţiei, Guillaume Garot a declarat că vrea să se asigure că toate produsele asupra cărora există un semn de întrebare au fost îndepărtate din magazine. Autorităţile române au deschis o anchetă în urma acuzaţiilor că unul dintre abatoarele din România ar fi responsabil pentru carnea de cal ajunsă pe rafturile din Occident. Şapte supermarket-uri din Franţa - Aucan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix, Grand Jury şi Picard – au retras déjà de pe rafturi o parte din carnea congelată. „Vrem discutăm cu toţi cei implicaţi în lanţul alimentar pentru a vedea ce s-a întâmplat şi a învăţa lecţiile”, a declarat ministrul Guillaume Garot, citat de France Presse. El a spus că vor fi prezenţi la discuţii producătorii, procesorii, distribuitorii şi reprezentanţii supermarket-urilor.
O anchetă iniţială a oficialilor francezi a scos la iveală că firma franceză Poujol a cumpărat carnea îngheţată de la un comerciant cipriot, potrivit ministrului francez pentru Consumatori, Benoit Hamon. Acesta o primise de la un comerciant olandez, care o cumpărase de la două abatoare din România. Poujol a trimis carnea la o fabrică din Luxembourg care este deţinută de firma franceză Comigel.
„Induşi în eroare de furnizorii din România”
Carnea a fost apoi vândută sub marca suedeză Findus, care susţine că a fost indusă în eroare de furnizorii din România. Firma suedeză a retras deja produsele sale de pe rafturi după ce s-a descoperit că unele dintre ele conţineau 100% carne de cal. Directorul firmei Findus din Franţa, Matthieu Lambeaux, a declarat că această companie va deschide un proces luni. „Cred