Aproape toate primăriile comunelor limitrofe municipiului Cluj Napoca au anunţat că, pentru a asigura serviciul de transport public în comun, optează pentru semnarea unui contract cu RATUC.
În sensul acesta, primăriile Apahida, Floreşti, Baciu şi Chinteni, au adoptat o hotărâre de Consiliu Local. Primarul din Chinteni, Lucia Suciu, a explicat că în cadrul primei întruniri a Asociaţiei Zona Metropolitană Cluj regia de transport a municipiului Cluj-Napoca (RATUC) ar trebui să primească un nou statut.
Chiar dacă legea spune că firmele şi regiile de transport în comun nu pot opera pe traseele intrajudeţene decât dacă au câştigat în prealabil o licitaţie publică, Primăria Cluj-Napoca împreună cu celelalte administraţii locale din vecinătate au hotărât altceva.
Toate liniile de legătură cu municipiul Cluj-Napoca vor fi operate de către Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC). Primarul Emil Boc apreciază că, pe baza statutului Asociaţiei Metropolitane Cluj, crearea unui sistem integrat de transport, care să fie gestionat de către RATUC, este o măsură absolut legală. Cum mai toţi primarii din comunele limitrofe sunt de aceeaşi părere, aceştia au şi propus adoptarea unor hotărâri de Consiliu Local prin care se angajează ca de anul acesta să semneze contract direct cu RATUC-ul Primăriei Cluj-Napoca. Fiecare primar şi-a negociat rutele şi preţul biletelor, astfel că aceştia sunt convinşi că au făcut o afacere reuşită. După primăriile din Apahida, Floreşti şi Baciu, a venit şi rândul comunei Chinteni să admită că va semna contract cu RATUC. „Este nedrept să fie organizate licitiţii disparate, la Bucureşti, pe traseele din comunele noastre. Aceste firme private vin şi optează pe traseele pe care au interes să opereze. Lor nu le convine, de pildă, să ajungă până în satul Pădureni sau Feiurdeni, şi atunci eu ce ar trebui să fac cu oamenii de acolo, c