Totul se rezuma la tabuuri, la felul omenirii de a se defini, de a evita haosul şi de a deţine controlul, arătându-şi superioritatea în faţa celorlalte fiinţe.
Consumul de carne de cal este un tabu în Marea Britanie, arată primarul Londrei, Boris Johnson, într-un articol pentru cotidianul britanic „The Telegraph“, adăugând totodată că alte ţări acceptă ceea ce pe britanici îi înfioară. Diferitele popoare de pe Glob nu au probleme în a consuma carnea unui animal, în timp ce îl venerează pe altul, scrie politicianul.
De pildă, „statele musulmane vor consuma carne de cămilă şi ochi de oaie, dar nu se vor atinge de cea de câine, în timp ce coreenii cresc sute de căţeluşi ca să îi servească ulterior la masă“ . În funcţie de religie, unii preferă să mănânce porc, în timp ce alţii preferă să nu consume deloc carne sau produse de origine animală.
Johnson susţine că totul se rezumă la control : „Lucrurile au fost sortite să fie nefaste, haram, interzise. La nivel individual şi colectiv, oamenii au ridicat garduri electrice în propriile minţi şi, punându-se de acord asupra a ceea ce este tabu, s-au definit pe ei înşişi : s-au definit în comparaţie cu ceilalţi, au contribuit la crearea identităţii. Controlând aspecte neimportante ale comportamentului, societatea a ajutat la controlarea celor semnificative“.
Atfel, Johnson deduce că „tabuul a fost important în crearea ordinii“, deşi în timp interdicţiile şi-au pierdut din baza lor raţională şi au devenit un soi de superstiţii.
„Tabuurile sunt puternice din punct de vedere psihologic deoarece afectează aspecte inerente experienţei umane : hrana, reproducerea, comportamentul sexual“ şi „sunt adesea însoţite de o doză însemnată de ipocrizie“, crede primarul Londrei, oferind exemplul anumitor practici sexuale care, deşi blamate, sunt cât se poate de răspândite.
„În ce priveşte consumul de c