Grupul agroalimentar Findus şi procesatorul francez Spanghero au declanşat weekendul trecut cel mai mare scandal al începutului de an în industria alimentară europeană după ce britanicii i-au acuzat pe francezi că le-ar fi livrat lasagna ce conţinea carne de cal în timp ce etichetele arătau că acea carne ar fi în realitate de vită.
La rândul lor francezii de la Spanghero au reacţionat spunând că nu au nicio vină în acest scandal şi că vinovaţi sunt furnizorii cărnii-materie primă, în speţă două abatoare din România. Astfel, scandalul cărnii de cal s-a rostogolit cu rapiditate către România şi readuce în lumină securitatea alimentară pe piaţa locală a cărnii, o industrie românească privită cu suspiciune de ani buni în Europa după crize precum cea a pestei porcine sau cea a gripei aviare.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale spun că evenimentele din scandalul cărnii de cal nu sunt însă de natură să pună în pericol siguranţa alimentară, ci reprezintă o suspiciune de fraudare prin înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal. „Reiterăm faptul că nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin subsituire a cărnii de vită cu cea de cal“, a anunţat ieri Ministerul Agriculturii.
Oficialii din MADR nu au făcut ieri public numele companiilor româneşti implicate în acest scandal, dar au precizat că au în derulare o anchetă.
„Ancheta demarată ieri este în continuare în derulare, având în vedere volumul mare şi complexitatea documentelor referitoare la asigurarea trasabilităţii.“
Miza schimbării documentelor pentru carnea de cal în documente care să arate că acea carne în realitate de vită este diferenţa de preţ dintre cele două sortimente. Spre exemplu, în primele