Importante zone ale Capitalei, dar și alte zone istorice din marile orașe ale României, ar putea fi vânate iarăși de rechinii imobiliari. Motivul: parlamentarii discută modificarea legii urbanismului fără să ia în considerare amendamentele trimise în parlament de arhitecți. Legea actuală, care a intrat în vigoare în 2011, interzicea acordarea de derogări de înălțime și construirea imobilelor noi în zone protejate. În plus, se dă liber iarăși la PUZ-uri private. Sursa: VLAD STĂNESCU
Astăzi deputații vor discuta în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege privind modificarea legii urbanismului. Potrivit președintelui Asociației Salvați București , Nicușor Dan, Ordinul Arhitecților din România a trimis amendamente la proiectul care nu au fost luate în considerare de Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputaților.
Cele mai controversate modificări sunt:
-Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost întocmite pe legislația anterioară OUG 7/2011 și care aveau 1 februarie 2012 data limită de aprobare pot fi din nou propuse votului consiliilor locale.
-Este posibilă din nou modificarea prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) cu 20% a densității construite prevăzute de legea orașelor – Planul Urbanistic General.
-Procentul de 20% poate fi depășit dacă în zona care se reglementează conține supermarketuri.
-În zonele de protecție ale monumentelor istorice de valoare națională competența de avizare se mută de la Ministerul Culturii la Direcțiile județene pentru cultură, care s-au dovedit a fi sub influența autorităților locale.
„Asa cum afirmă Ordinul Arhitecților, rolul Planului Urbanistic Zonal trebuie să fie de a reglementa în mod uniform zone mari din teritoriul orașului. Prin această modificare se readuce posibilitatea de reglementare prin Planuri Urbanistice Zonale pe parcela, în urma interesului p