Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a anunţat, ieri, că în cursul anului trecut, la nivelul instituţiei s-au înregistrat nu mai puţin de 34.532 de apeluri la 112.
În urma acestor apeluri, s-au făcut aproximativ 20.400 de intervenţii, 2.790 de apeluri nefiind confirmate.
Astăzi, 11 februarie, se sărbătoreşte ziua europeană a numărului unic de preluare a apelurilor de urgenţă 112, motiv pentru care purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu, a anunţat că în acest context, poliţiştii vor merge la mai multe unităţi de învăţământ din întreg judeţul pentru a le explica elevilor în ce situaţii trebuie să sune la 112 şi ce riscă cei care folosesc abuziv acest număr, ştiut fiind faptul că majoritatea apelurilor false sunt făcute de către tineri.
Acţiuni de acest gen au avut loc şi vineri, la Colegiile „Ştefan cel Mare” şi „Mihai Eminescu” din municipiul Suceava.
„Convorbirile din sistemul 112 sunt înregistrate şi se păstrează zece ani. Aflarea automată a numărului şi locaţiei urgenţelor permite identificarea apelurilor false şi/sau injurioase. Apelarea abuzivă sau falsă a Numărului Unic de Urgenţă 112 este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Cei care sună şi anunţă amplasarea unui dispozitiv exploziv intră sub incidenţa legii penale şi pot fi acuzaţi de terorism sau tentativă de terorism. Pentru astfel de fapte legea prevede închisoare de la 3 la 10 ani”, a declarat inspectorul principal Epureanu, precizând şi principalele evenimente ce implică intervenţia poliţiei pentru care cetăţenii pot apela 112: omor, atac armat, atentat, tâlhărie, tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, trafic şi consum de droguri, furturi, accidente rutiere soldate cu victime sau persoane încarcerate, alte situaţii grave.
Sunaţi la 112 doar dacă aveţ