În prezența premierului Victor Ponta și a comisarului european Dacian Cioloș, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat azi că, în urma controlalelor amănunțite efectuate la cele două abatoare- unul din Brașov și altul din Botoșani- nu există probe sau indicii că falsul privind etichetarea cărnii de cal ajunsă în lasagna din Marea Britanie s-ar fi produs pe teritoriul României.
”Nu există niciun indiciu care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România, la unităţi sau undeva pe teritoriul României", a spus Constantin. Potrivit ministrului Agriculturii, din cele 35 de abatoare autorizate pentru sacrificara cailor existente în România, doar două unităţi au fost anunţate de partea franceză ca posibil implicate: o unitate din Botoşani şi una din Braşov.
Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară (FSA) a anunţat joi că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel. Preşedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a anunţat vineri că produsul, respectiv carnea de cal folosită în lasagna considerată de vită, provenea de la un producător român. Pe de altă parte, grupul agroalimentar suedez Findus a acuzat sâmbătă furnizorul de carne pentru lasagna, societatea franceză Spanghero, că a livrat carne de cal din România cu menţiunea ”carne de vită”.
Ponta: ”România nu acceptă să fie suspectul de serviciu”
Prezent la conferința de presă de la MADR, premierul Victor Ponta a declarat că România are tot interesul ca firmele care se fac vinovate de etichetarea greşită a cărnii de cal, indiferent de statul în care activează, să fie identificate şi sancţionate, arătând însă că frauda nu s-a comis în ţara noastră şi că România nu trebuie să fie tratată ca "suspectul