Dezbaterea despre fondurile obţinute de România de la UE pentru perioada 2014 - 2020 a căpătat un caracter demagogic greu de observat de multă lume şi, de aceea, lucrurile ar trebui un pic lămurite.
România a obţinut de la UE 40 de miliarde de euro pentru cei 7 ani, cu vreo 6,5 miliarde de euro mai mult decât perioada 2007-2013. Subliniez: România. Nu Traian Băsescu, nu Victor Ponta. Nu contează că este cea mai mare creştere de buget obţinută de vreo ţară membră, după cum se laudă preşedintele. Contează însă că este o sumă uriaşă pentru capacitatea de absorbţie a României şi că, din total, vreo 29 de miliarde sunt fonduri de coeziune şi dezvoltare regională, adică pentru proiecte de infrastructură de orice fel. Supărarea cruntă a premierului şi a copreşedintelui USL Victor Ponta, motivată de faptul că România nu a obţinut 48 de miliarde de euro, aşa cum dorea el, care declară că de fapt negocierile de la Bruxelles reprezintă un eşec total pentru ţara noastră, este de o demagogie cum rar s-a mai văzut. Ponta compară rezultatele obţinute de România cu cele ale Poloniei, premierul arătându-se revoltat că polonezii au primit de două ori mai mult decât România.
O asemenea comparaţie fără sens nu are cum să nu te revolte. Polonia a primit o sumă dublă faţă de România în primul rând pentru că are o populaţie de două ori mai mare. În al doilea rând, pentru că Polonia are un grad de absorbţie de vreo 3 ori mai mare decât al României. La urma urmei, UE ne putea aloca şi 100 de miliarde de euro. Ce folos, dacă noi nu suntem în stare să cheltuim nici măcar o zecime din ei? Supărarea USL este cu atât mai demagogică în contextul în care România a atras efectiv până acum, din banii alocaţi pentru perioada 2007-2013, doar vreo 12%, iar acesta este un reproş adresat tuturor guvernelor din ultimii 7 ani.
De ce nu se supără USL că de când e la guve