Europa este atinsa de un nou scadal alimentar, in care sunt implicate 16 tari, printre care si Romania, acuzata de faptul ca ar fi exportat carne de cal in loc de carne de vita.
Scandalul a inceput la mijlocul lunii ianuarie 2013, cand inspectorii din Irlanda au descoperit carne de cal in hamburgerii vanduti de unele retele de supermarketuri. Ulterior, in mai multe produse congelate vandute in Franta, Marea Britanie si Suedia s-a gasit carne de cal chiar si in masura de 100%, desi pe ambalaj scria ca este carne de vita.
Scandalul carnii de cal: Franta convoaca sefii industriei
Furnizorii ar fi fost abatoare din Romania, iar investigatia sugereaza ca nu este vorba de o greseala, ci de o intentie.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca, in urma controalelor la abatoarele mentionate, nu s-au gasit nici o incalcare a normelor europene in domeniu. Investigatia la nivel european continua, mininistrii din Franta urmand sa se intalneasca pe aceasta tema cu sefii din industria alimentara.
Scandalul carnii de cal Ponta: Nu accept statutul de suspect de serviciu pentru Romania (Video)
Acesta este, insa, doar unul din scandalurile legate de alimente din ultimii ani. Iata un istoric al acestora, potrivit Le Figaro.
Criza vacii nebune
Una din cele mai grave crize alimentare a izbucnit in urma cu aproximativ 17 ani. Pe 20 martie 1996, ministrul Sanatatii din Marea Britanie a dezvaluit ca zece tineri au murit in urma unei forme neobisnuite a bolii Creutzfeldt - Jakob, o degenerare acuta a creierului, legata de consumul de carne de vita.
Acest prion afectase deja mii de vite din Marea Britanie, luandu-se in discutie posibilitatea ca faina animala folosita pentru hrana vitelor sa fie problema. Ulterior, s-a impus un sistem de etichetare a carnei de vita, insa nu a fost impusa