Britanicii au descoperit carne de cal în locul celei de vită în lasagna comercializată în Insulă de către francezi. Aceştia din urmă dau vina pe abatoarele din România. În acte, carnea plecată din România a trecut şi prin Olanda şi Cipru
Scandalul izbucnit în Marea Britanie la sfârşitul săptămânii trecute, după ce s-a descoperit carne de cal în loc de vită în produse comercializate în supermarketuri, ajunge până în abatoarelor din România. Conform producătorului francez Comigel, carnea aflată în produsele congelate ar proveni din România. Iniţial, britanicii, care nu consumă carne de cal, au arătat cu degetul către Comigel, însă compania franceză a pasat problema spre România, spunând că ei au comandat carne de vită, dar că li s-a livrat în mod fraudulos carne de cal. Fără să facă publice, însă, numele celor două abatoare de la care au importat carnea.
În urma acuzaţiilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR) şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au declanşat verificări. Au cerut de la compania franceză detalii despre transport, etichetare sau numarul de loturi de carne pentru a verifica exact abatoarele din România incriminate. Nu au primit însă prea multe răspunsuri.
„Toate informaţiile pe care le avem până în prezent despre carnea de cal provenită din România sunt furnizate doar de presă, pentru că noi nu am primit nimic oficial din partea autorităţilor franceze, niciun fel de date despre tranşabilitatea produselor, respectiv despre transport, etichetare sau numărul de loturi de carne. Ei nu lucrează sâmbăta şi duminica. Însă noi am luat legătura cu autoritatea veterinară franceză şi am demarat, în baza suspiciunilor prezentate, controale la cele două abatoare care au schimburi intracomunitare cu carne de cal“, se arată într-un comunicat al MADR.
Autorităţile române nu exclud şi