Două abatoare din judeţul Covasna sunt autorizate pentru sacrificarea cailor, însă carnea procesată la aceste unităţi nu a fost pentru export, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, Siko Barabasi Sandor.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a afirmat că la cele două abatoare autorizate pentru sacrificarea cailor - din Sfântu Gheorghe şi din Lemnia - în cursul anului 2012 au fost sacrificate în total 67 de cabaline, dar carnea procesată nu a fost pentru export.
Directorul DSVSA Covasna a explicat că, din cei 67 de cai, şase au fost sacrificaţi pentru că sufereau de anemie infecţioasă.
Potrivit sursei citate, o cantitate de circa 11 tone de carne de cal a fost vândută unor firme din România, iar restul de aproximativ 12 tone a fost prelucrată de cele două firme care administrează abatoarele, fiind transformată în mezeluri.
Directorul DSVSA a subliniat că toată carnea de cal a fost testată şi nu s-au constatat nereguli.
Cantităţi importante de carne de cal - până la 100 la sută - au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România.
Descoperirea cărnii de cal în lasagna marca Findus a provocat un scandal în Marea Britanie. Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus a afirmat, sâmbătă, că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal. La rândul să