O firmă de securitate din SUA a dezvoltat un produs care se foloseşte de datele de pe reţelele sociale pentru a-i monitoriza pe cetăţeni şi pentru a le prezice mişcările. Programul se numeşte RIOT şi se foloseşte de informaţii culese de pe Facebook, Twitter, Foursquare şi alte platforme sociale, scrie The Guardian.
Un clip video obţinut de publicaţia britanică demonstrează cum sistemul de “analiză la scară extremă”, creat de Raytheon – a cincea cea mai mare firmă de securitate din lume, adună cantităţi enorme de informaţi despre persoane prin intermediul reţelelor sociale. Programul RIOT, prescurtare de la Rapid Information Overlay Tehnology (trad. eng. tehnologie de suprapunere rapidă a informaţiilor), nu a fost vândut niciunui client, susţine compania.
Cu toate astea, Raytheon a recunoscut că, în 2010, a împărtăşit tehnologia cu industria de apărare şi guvernul SUA, în încercarea de a crea un sistem naţional de securitate capabil să analizeze “trilioane de entităţi” din ciberspaţiu.
Google pentru spioni
Această tehnologie demonstrează cum aceleaşi reţele socale care au alimentat Primăvara Arabă pot fi folosite pentru a crea un “Google pentru spioni”, care va putea fi folosit ca un mijloc de monitorizare şi control.
Cu numai câteva click-uri, RIOT poate obţine informaţii despre întreaga viaţă a unei persoane. În clipul video obţinut de The Guardian, Brian Urch, cercetător la Raytheon, explică faptul că fotografiile postate pe reţelele sociale pot conţine informaţii despre locul în care au fost făcute, precum latitudinea şi longitudinea. Aceste informaţii sunt incluse automat în imaginile făcute cu camerele de pe smartphone-uri şi poartă denumirea de “exif header data.”
RIOT extrage aceaste informaţii şi afişează nu numai toate pozele postate de o persoană pe o reţea socială ci şi locul în care au fost fă