După doi ani de la lansarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucureşti, structura acţionariatului FP s-a schimbat radical. Fondul fusese creat pentru retrocedarea sub formă de valori mobiliare a contavalorii unor bunuri imobile care nu puteau fi retrocedate fizic, astfel că era normal ca persoanele din România să deţină controlul majoritar.
În urmă cu doi ani, la 28 februarie 2011, românii (persoane fizice şi juridice) deţineau 36,2% din acţiunile FP, Ministerul Finanţelor controla 36,7%, iar străinii aveau 26,8%, arată datele din arhiva Bursei. Acum, raportul este invers: străinii controlează 61,7% din acţiunile FP, românii au 38,1%, iar Ministerul Finanţelor a mai rămas cu 0,2%. Această „glisare“ a pachetului de control conduce la concluzia că, practic, acţiunile deţinute de Ministerul Finanţelor la Fondul Proprietatea au ajuns în mâinile străinilor.
Din păcate, raportările Bursei nu sunt suficient de transparente, astfel încât să putem afla cine sunt, cu nume şi prenume, persoanele din România sau din străinătate care controlează cu adevărat Fondul Proprietatea. * Dan Străuţ