“Scrisoarea nigeriană” reprezintă una dintre cele mai cunoscute metode de fraudă pe internet. Internauţii primesc un mesaj de la un necunoscut care le promite averi nemaipomenite în schimbul unui favor financiar. Compania de securitate Kaspersky a realizat un top al celor mai comune tipuri de scrisori nigeriene.
“Dragul meu, mă numesc domnişoara Magert Jones, singura fiică a răposaţilor mei părinţi. Am nevoie de ajutorul tău pentru a intra în posesia banilor dintr-un cont bancar deschis de tatăl meu înainte să moară. Vreau să investesc banii în ţara ta şi să îmi continuu studiile. În total sunt 3 milioane dolari din care vei primi 20% după ce mă vei ajuta”. Cam aşa sună o “scrisoare nigeriană”, trimisă prin intermediul internetului.
Persoanelor care dau crezare acestor cereri şi speră să se îmbogăţească rapid li se cere o sumă de bani – “ajutorul” de care se vorbeşte în e-mail. În cel mai fericit caz, persoana respectivă rămâne numai fără banii pe care i-a trimis, dar sunt cazuri în care “nigerienii” se folosesc de datele lor pentru a creea pagube şi mai mari.
Primele astfel de scrisori au fost trimise în anii ’80 însă, odată cu popularizarea internetului, au devenit unadintre cele mai răspândite metode fraudă online. Compania Kaspersky, care interceptează mii de astfel de e-mailuri în fiecare lună, a creat un top al celor mai populare tipuri de “scrisori nigeriene”.
Scrisoarea clasică
În acest exemplu, autorul vorbeşte despre moartea unei persoane apropiate, deobicei tatăl, şi spune că are nevoie de ajutorul unei persoane de încredere pentru a scoate banii tatălui din ţară. Este posibil ca autorul să se folosească de evenimente recente (războiul dintr-o ţară, de exemplu) pentru a stârni simpatie.
Tânăra moştenitoare dornică de companie
Acest tip de scrisoare îi vizează în general pe bărbaţii care sunt în