Vestea că papa Benedict al XVI-lea renunţă la pontificat a stârnit emoţie în întreaga lume, iar demnitari şi clerici şi-au manifestat respectul faţă de decizia sa.
Cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat într-o scurtă declaraţie 'profundul respect' pentru decizia suveranului pontif de origine germană. 'Dacă papa, după o aprofundată reflecţie, a ajuns la concluzia că forţele nu-i mai sunt suficiente pentru a-şi exercita funcţia, acest lucru îmi inspiră cel mai profund respect'. 'A avut de luat o decizie dificilă', a remarcat şefa executivului german, adăugând că Benedict al XVI-lea 'este şi rămâne unul dintre cei mai mari gânditori religioşi ai epocii noastre'.
Papa Benedict 'va lipsi ca lider spiritual pentru milioane de oameni', a declarat la rândul său într-un comunicat premierul britanic David Cameron, care a salutat totodată eforturile acestuia de a întări relaţiile Vaticanului cu Marea Britanie. 'Îi adresez papei Benedict cele mai bune urări. A lucrat fără încetare la întărirea relaţiilor Marii Britanii cu Sfântul Scaun. Ne amintim cu mare respect şi afecţiune de vizita sa în Marea Britanie', a mai subliniat Cameron.
Şeful guvernului italian demisionar, Mario Monti, s-a declarat 'foarte zdruncinat de acest anunţ neaşteptat', iar preşedintele francez Francois Hollande a calificat decizia papei drept una 'eminamente respectabilă'.
Noul arhiepiscop de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al anglicanilor, a declarat că are 'inima grea' în urma anunţului, dar că înţelege 'total' această decizie. Papa Benedict al XVI-lea şi-a îndeplinit misiunea cu 'mare demnitate, clarviziune şi curaj', a subliniat arhiepiscopul de Canterbury, precizând că vorbeşte în numele 'anglicanilor din întreaga lume'.
Secretarul general al Conferinţei episcopale poloneze, monseniorul Wojciech Polak, a afirmat citat de agenţia polone