Bugetul UE are mari şanse să pice în Parlamentul European. Acordul bugetar realizat săptămâna trecută, la summitul UE de la Bruxelles, nu va întări competitivitatea economiei europene, ci dimpotrivă, o va slăbi”, au apreciat, într-o declaraţie comună, şefii celor mai mari grupuri politice din Parlamentul European, ameninţând totodată cu veto.
Joseph Daul (EPL), Hannes Swoboda (social-democraţi), Guy Verhofstadt (liberali), precum şi Rebbeca Harms şi Daniel Cohn-Bendit (Verzi) au exprimat opinia că Parlamentul European nu poate accepta acordul de vineri în forma sa actuală, transmite Rador. “Regretăm că Herman Van Rompuy nu a discutat cu noi şi nu a negociat în ultimele luni”, au scris ei. Ei au arătat că acum vor începe “adevătatele negocieri cu Parlamentul European” şi au subliniat: “Ne menţinem proiectele, pe care le-am prezentat clar de mai multe ori”. Au subliniat că prioritatea principală a UE este promovarea creşterii economice şi a investiţiilor în UE şi contribuirea în acest fel la scoaterea Europei din criză.
Semnatarii declaraţiei şi-au exprimat surprinderea că “liderii UE au fost de acord cu un buget care ar putea duce la deficit structural”, făcând trimitere la diferenţa între aşa-zisele plăţi şi obligaţii, care depăşeşte 50 miliarde euro. Au subliniat că bugetul trebuie să fie echilibrat. Au arătat necesitatea creării posibilităţii de revizuire a cadrului financiar în decurs de doi sau trei ani. “Nu acceptăm un buget de austeritate pe şapte ani”.
Au repetat un alt postulat al PE privind o elasticitate mai mare, aşa-zisa posibilitate de transferare a mijloacelor nefolosite din diverşi ani şi trecerea lor în alte sectoare. Au considerat că nu pot accepta un buget “bazat exclusiv pe priorităţi din trecut şi au spus că este nevoie de sprijinirea politicii orientate spre viitor, care să întărească competitivitatea europeană”.
În opini