Ieri, la Tribunalul Satu Mare a avut loc prima înfăţişare în procesul omului de afaceri Mihăiţă Mihai, trimis în judecată de DNA pentru infracţiuni de înşelăciune în formă continuată. Acesta este cercetat pentru că ar fi prejudiciat două bănci cu suma totală de 6.174.735 euro. Omul de afaceri a depus la instanţă o cerere de amânare pentru a-şi angaja un avocat. CEC Bank s-a constituit parte civilă în proces şi cere înapoi peste 3.000.000 de euro.
Omul de afaceri este acuzat că a indus în eroare reprezentanţii a două unităţi bancare din Satu Mare, cu ocazia încheierii şi derulării a patru contracte de credit. Mihăiţă David Mihai a prezentat unităţilor bancare mai multe acte false pentru a ascunde situaţia financiară precară a societăţii Automotive, în numele căreia a contractat creditele şi în cadrul căreia ocupa funcţia de administrator special.
În rechizitoriu, procurorii Serviciului Teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au reţinut că faptele au fost comise în perioada 2007 – 2008, cu ocazia încheierii şi derulării a patru contracte de credit. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe o serie de bunuri imobile aparţinându-i inculpatului şi societăţii Automotive.
Alături de Mihăiţă Mihai, în dosar a fost cercetat şi fratele său, George Mihai, cu care era asociat atât la firma Automotive, cât şi la alte societăţi. La descinderile din mai 2010, efectuate la sediul societăţii de DGA şi DNA, procurorii suspectau că cei doi fraţi ar fi beneficiat de rambursări ilegale de TVA şi ar fi finanţat la negru campaniile electorale ale PDL. Ofiţerii DGA Satu Mare au percheziţionat sediul Automotive de pe strada Botizului în 6 mai 2010.
Potrivit DNA, Mihăiţă Mihai a folosit acte false, supraevaluând bunurile pe care le aducea în garanţie. Acesta a beneficiat de complicitatea unor funcţionari bancari şi c