Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, nu ascunde faptul că îşi doreşte o candidatură la şefia viitoarei regiuni Oltenia. Într-un interviu acordat GdS, acesta a vorbit despre care ar trebui să fie priorităţile unei administraţii regionale şi despre potenţialul de dezvoltare turistică al Olteniei, pornind de la zona montană Rânca şi de la Transalpina.
GdS: Deschiderea filialei Oltenia a Institutului Cultural Român a răscolit multe orgolii la Craiova. De ce la Târgu Jiu şi nu la Craiova? Ce are Gorjul în plus faţă de Dolj sau Doljul în minus faţă de Gorj dacă s-a înfiinţat prima filială a ICR Oltenia la Târgu Jiu? La inaugurare nu a fost prezent decât şeful CJ Vâlcea.
Ion Călinoiu: Mă surpinde faptul că la Craiova au apărut discuții pe această temă, conform celor spuse de dumneavoastră. Vreau să vă spun că la inaugurarea de la Târgu Jiu a ICR Oltenia au fost invitați să participe toți președinții de consilii județene din regiunea Oltenia, inclusiv președintele Consiliului Județean Hunedoara. Mai mult decât atât, personal i-am contactat telefonic pentru a-i invita la eveniment. Deci, așa-zisele nemulțumiri sunt, după părerea mea, simple zvonuri, iar dacă acestea există, sunt nefondate. Întotdeauna am avut o bună colaborare și un dialog deschis cu colegii mei de la Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Olt, dar și din celelalte județe ale țării. Cu toții au fost deschiși față de inaugurarea ICR la Târgu Jiu, iar decizia finală de a deschide filiala Oltenia aici aparține strict reprezentanților Institutului Cultural Român. Niciodată nu s-a pus în discuție ce are Gorjul în plus sau în minus față de Dolj.
GdS: Poate fi Gorjul, din perspectiva regionalizării, măcar capitala culturală a viitoarei regiuni Oltenia? Sau poate candida şi la titlul de pol economic al Olteniei, având în vedere sediul CEO de la Târgu Jiu?
I.C.: Noua organizare adminis