Mai mulţi preoţi vrânceni sunt, pe lângă slujitori ai Bisericii, şi profesori, mediatori sau chiar apicultori. Preoţii pot avea o a doua slujbă dacă obţin binecuvântare de la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. „Cei care sunt şi profesori de religie nu fac altceva decât să îşi lărgească activitatea misionară în şcoală. Sunt preoţi care au făcut pe lângă facultatea de teologie pastorală şi facultatea de teologie litere, şi atunci îşi desfăşoară şi activitatea de profesor de religie. Sunt preoţi care fac acest lucru din pasiune, îşi continuă misiunea preoţească şi în şcoală, pentru a face educaţie religios morală”, a declarat preotul Nicolae Cobzaru, protopopul Protoieriei I Focşani.
Potrivit statisticilor, în Vrancea sunt aproximativ 20 de preoţi care predau religia. Unul dintre preoţii vrânceni a fost mai întâi profesor de matematică, apoi a absolvit Facultatea de Teologie. În prezent, acesta nu mai are catedră, fiind doar slujitor al Bisericii. Din categoria preoţilor cu un alt doilea loc de muncă face parte şi un mediator. Acesta a urmat cursurile de specialitate în 2010, el având un birou de mediere în Focşani.
În rândul slujitorilor Bisericii, în special din mediul rural, sunt şi preoţi pasionaţi de apicultură. Aceştia se ocupă de creşterea albinelor atât pentru uz personal cât şi pentru comercializare.
Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, în comunele Dumitreşti şi Urecheşti sunt preoţi care deţin chiar şi câte o sută de familii de albine. „Activitatea pe care o alege acesta trebuie să fie în conformitate cu morala creştină şi să nu afecteze bunul mers al parohiei. Acest lucru înseamnă că acesta trebuie să fie prezent în parohie ca pompierul voluntar. Nu vom accepta ca un preot să îşi deschidă cârciumă şi să vândă băutură şi ţigări. Acest lucru contravine moralei creştine“, a decla